NAJDENKA, en vit dröm. Jennie Blomkvist 2021

Vilken svår uppgift, att genom bild ge utsatta, fattiga och funktionshindrade en röst och samtidigt ge betraktaren en inblick i den orättvisa och maktlöshet som drabbar dessa människor. Jag kunde inte relatera. Bara konstatera. Det är omänskligt, ovärdigt och nästintill overkligt.

Hur skulle jag gestalta det här? Jag ville inte heller bli förblindad av mina egna fördomsfulla ögon ifall jag skulle få se fotografierna före jag läst berättelsen.

Rader ur berättelsen om Najdenka:
“Man fann henne på trappan till ett barnhem där man tog hand om henne och gav henne namnet Najdenka som betyder ’Hittade henne’.”
“Hon blir glad när hon ser mig och pratar om en katt. Hon önskar att hon en dag ska få ha en egen katt. En vit katt som ska bli hennes bästa vän.”

Plötsligt fann jag ett sätt att angripa uppgiften som kändes sann och verklig för mig. Något som förenade mig med Najdenka. Något allmänmänskligt. Vi är båda “drömmare”.

Om verket:

Namn: Najdenka

Material: Akryl på masonit

Storlek: 60 x 60 cm

Utropspris: 5000 kr

Konstverken säljs och auktioneras ut med utropspris som lägsta pris. Anmäl ditt intresse via email eller telefon – ange namn på verket och lägg ett bud.

Anmäl ditt intresse via mail till: galleri@lozafoundation.org

Skicka ett meddelande

Vänlig ange ditt telefonnummer
Vänlig ange din e-post
Vänlig beskriv ditt ärende
cookies
Var vänlig och godkänn villkoren